Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo Sjukehusapoteka Vest

En trygg arbeidshverdag

I krisetid er det viktig å iverksette tiltak som sikrer folk, samfunnsfunksjoner og driftsmidler. Vi har flere slike tiltak i apoteket, som gjør det trygt for deg å gå på jobb. Vår funksjon er også å bidra til en trygg helsetjeneste ved å sikre legemiddelforsyning til folket.

Sikkerhet og trygghet

I dag har jeg kun lest nyhetssaker som dreide seg om koronaviruset. Strømmen av informasjon er massiv og det er vanskelig å ta stilling til alt. 
Det som er klart er at dette er an alvorlig grise for folk i hele verden. For mange ov oss vil det også være en personlig krise fordi: samboer eller venn har mistet jobben, en forelder blir alvorlig syk av viruset, eller noen av oss opplever at en av våre nærmeste går bort.
I denne situasjonen blir det å være trygg viktig. Trygghet i jobben, trygghet i oppgavene du utfører, trygghet for smitte med mer.

Jeg er opptatt av at du skal være sikker når du er på jobb slik at du føler deg trygg i arbeidshverdagen. 

En verden og et land i krise

I går leste jeg en Facebook-oppdatering til en venn av meg. Familien bor i Sør-Amerika og flere familiemedlemmer er blitt syk for en tid tilbake. Han er svært bekymret for dem og har startet en pengeinnsamling. Vi har gitt litt og håper at det blir nok til å gjøre en forskjell.
Familien har ikke tilgang på akutt hjelp, har ikke helseforsikring, det finnes ingen nasjonal beredskapsplan i landet, sykehusene har ikke kjøpt inn legemidler, det er ikke gjort noen nasjonale tiltak for å begrense spredningen, apotekene har ikke nok legemidler til å dekke etterspørselen, det er tomt for sprit og munnbind og det begynner å bli mangel på en del matvarer. Jeg går kaldt nedover ryggen min når jeg leser dette, og jeg er så utrolig takknemlig for at jeg bor i Norge. Vi er så heldige i vårt land. Her har vi et sikkerhetsnett som vil klare å beskytte oss i denne krisen.

Mine tanker går også til de som er hardest rammet av de samfunnsmessige konsekvensene av krisen. Nå er det registrert over 200 000 mennesker uten lønnet arbeid i Norge. Familier og aleneforsørgere går en vanskelig tid i møte og de kommer til å trenge støtten fra oss alle.

Mange uten jobb har meldt seg til tjeneste hos oss. De vil hjelpe og vi fikk inn over 70 søkere på annonsen vår som vi delte i sosiale media. Annonseringen er nå avsluttet og mange har meldt seg. Er dypt takknemlig til alle de som meldte seg, dette gir ekstra motivasjon og varme i et apotekerhjerte.

Det ble ikke slik jeg hadde tenkt

Denne vinterferien skulle jeg egentlig til New York med samboeren min og i påsken hadde jeg gledet meg til en tur til Farris Bad. Tur og opphold er selvsagt avlyst og egentlig allerede helt glemt. Det blir bare bagateller. 
Jeg og samboeren har laget en Corona-trygg plan for påsken; daglige telefonsamtaler med en bekymret mor, skype-Quiss, video-TP og små sosiale samlinger med maksimalt 3 friske venner.
Hva er dine smittesikre påskeplaner?

Hva gjøres for sikre din arbeidshverdag?

De største og viktigste sikringstiltakene i Norge er de som gjøres nasjonalt. FHI rapporterer at de begynner å se effekter og det kommer til å ha stor betydning for begrensning av epidemien.
Vi i apoteket har også prioritert å iverksette flere tiltak, for å beskytte deg og andre ytterligere.
Du finner dem på plakater i apoteket.

Det viktigste tiltaket er det du bidrar med er å : vaske hendene hypping, holde avstand og holde deg hjemme om du får symptomer.

De andre smittereduserende tiltakene som også bidrar til å redusere smitterisiko er:

  • deling i arbeidslag
  • beredskapsbemanning som er skjermet hjemme
  • bruk av arbeidstøy
  • begrensninger på kurs, regler for lunsjavvikling osv.

Disse tiltakene gjør vi også for å sikre drift av apoteket, selv om flere skulle bli satt i karantene på en gang. Igjen, håndvask er absolutt det tiltaket som er kritisk viktig.

Minner om at det er viktig at du følger de nasjonale retningslinjene for smittevern fra FHI, også utenfor jobben. Det er viktig, både for deg selv og for de rundt deg.

Hva skjer når du eller en kollega blir smittet?

Det kan i dag være mer enn 50 000 smittede i Norge (tall fra NRK-reportasje 22.mars). Det betyr at mange av oss kan ha vært i kontakt med en som er smittet de siste ukene. Vi er derfor forberedt på at en av oss kommer til å bli smittet og teste positivt de neste ukene. Hva skjer da?

Først må du varsle din nærmeste leder, som igjen varsler videre til apoteker.

Du vil bli kontaktet av Bedriftshelsetjenesten i Helse Bergen. De vil avtale en telefonsamtale med deg, der de kartlegger bevegelsene dine og de du har vært i kontakt med frem til og med dagen før du fikk symptomer. Vi i Sjukehusapoteka Vest vil også ta kontakt med deg, for å gjøre den samme kartleggingen, men da relatert til de du har vært i kontakt med i apoteket.

Apoteker og avdelingsleder vil samtidig vurdere i hvilket omfang smitten kan ha hatt internt i apoteket. Mulig smittede kolleger vil bli satt i karantene.
Det er utarbeidet en vaskeprosess for renholdere, som brukes for å rengjøre lokaler benyttet av medarbeidere som settes i karantene. Dette gjøres før andre medarbeidere slipper til.

En ekstraordinær dugnad

Dere forstår sikkert at flere medarbeidere kan blir satt i karantene på en gang. Det gjør at vi i ledergruppen må be deg endre arbeidstidene dine, jobbe ekstra, endre på fridager, stille på kort varsel og lære deg noe du ikke kunne fra før.

Jobben du gjør, gir en sikker leveranse av legemidler til alle pasientene som trenger kritisk hjelp de neste ukene og månedene. Du er med på å redde liv. Dere er tryggheten for andre mennesker.

Takk for all fleksibilitet og ikke minst positive motet dere har vist de to siste ukene. Nå ber jeg dere om enda mer mot, stå på vilje, utholdenhet og kreativitet.

Jeg vet at vi kan få dette til, sammen!

Hilsen
Roy Rangjord
Sjukehusapoteker

Sist oppdatert 23.04.2024